Иван Георгиев Станчев роден на 19.09.1968 г. в 6:10 am в село Струмяни близо до Сандански.

Още от дете проявява изключителни математически способности, което определя избора му на посока в професионалната реализация. С отличие завършва математическа гимназия в гр. Благоевград, печели няколко републикански олимпиади по математика. След това завършва микроелектроника в МЕИ, успоредно със специалността инженер по микроелектроника завършва специалност мениджмънт и реклама и... не работи и един ден това, което е учил. Съдбата му е отредила друга посока в живота.

Когато е на 10 години Иван се запознава с Ванга, която от самото начало го наричала „на баба астролога”. Ванга имала специално отношение към Иван, често го викала при себе си, казвала, че се зарежда с енергия от него. Иван се противопоставял на идеята да стане астролог, защото смятал, че астрология е лъженаука. На 18 години той започва да изучава астрология, като целта му е да намери пропуски и да докаже, че астрологията е „пълна измишльотина”. Главното му оръжие е отлична математическа подготовка, умение да анализира и желязна логика. Но колкото повече се запознава с принципите на астрология, толкова повече се убеждава в тяхната истинност и универсалност. Постепенно амбицията му преминава в това, да докаже, че астрологията е НАУКА с дълбоки корени и огромен багаж от знания. И ако има някои пропуски или спекулации, то причината за това е в астролозите, а не в самата астрология. Иван разработва собствен метод за прогнозиране на събитията, в основа на който поставя математически модел – И.С.- Метод (Иван Станчев - Метод).

През 2000 г. издава първата си книга „Астрология”, в която подробно обяснява И.С.-Метода, подхода си към астрология, основните астрологични понятия и начина на потрояване и анализиране на хороскопа. Издава вестник „АстроСвят”, приет е в Американския съюз на астролози. През същата година печели световно състезание в Сингапур за най-висок коефициент на интелигентност.

От 1998 г. интензивно се занимава  с психология и психоанализа, като основния му интерес е насочен към психосоматични болести. През 2004 г. завършва курс по психоанализа в СУ, през 2005 записва магистратура по психология на управление в ЮЗУ.

През 2001 г., следвайки линията на Венера, Иван тръгва за Германия да прави бизнес с партньори. Отваря ресторант за здравословно хранене, в който реализира на практика концепцията си за рационално хранене. В основата на тази концепция стои идеята за биоритмите и разработената от Иван програма за диагностика според рожденната дата. В тази програма могат да се разпознаят рисковете за здравето зони и да се предположат периодите, когато ще се активират заложените несъответствия. Всеки посетител на ресторанта, казвайки рожденната си дата, получава специално съобразено с неговото моментно състояние меню. Идеята е новаторска, интериорът на ресторанта е много оригинален и модерен – това шокира консервативните германци, но и предизвиква любопитството им. Още преди да се е разработил ресторанта, започват разногласия между бизнес-партньори и Иван се чуди, как Венера го е „излъгала”. В момента, в който решава да прекъсне бизнеса и да се върне в България, среща Венера в другия й облик – запознава се с бъдещата си съпруга Оксана. Следва завръщане в България, свадба и раждането на дъщеричката им Анаис.

След завръщането си от Германия през 2003 г. Иван издава втората си книга „Анализирайте хороскопа си сами”, която е предназначена за по-широк кръг читатели и е написана на достъпен за неспециалисти език. Започва работа в предаването „На кафе” по Нова Телевизия. По същото време той започва интензивно да преподава астрология, основава собствена школа. През 2004 г. основава Съюза на българските астролози и става негов председател. След това прави астрологични прогнози за деня в предаването „Здравей България” по Нова Телевизия, води предаване „На върха” по ББТ, пише седмични прогнози в списание „На кафе” и във вестник „Бъди БГ”, месечни прогнози в списания „Максимум” и „Ана”, поддържа астрологичен канал „333” в ITV-partner, изявява се като „зъл език” в предаването „Голямата уста” по Нова телевизия.

През 2006 г. издава книга „Хранене според звездите”, хонорара си за която дарява за благотворителност. В тази книга се разглеждат причините за напълняване според различните зодии и се предлагат начини за постигане на желаното тегло.

След кратко но тежко боледуване от лимфом почина на 30.09.2007 г.